Doener | ITCZ opdracht

Beste 'doener', het blad National Geographic wil eenmalig een krantenartikel uitbrengen over de moessonregens. Ze hebben jou gevraagd om deze te maken. National Geographic wil dat de lezers geïnformeerd worden over het ontstaan van de moessonregens, dat de lezer een kijkje wordt gegeven nu én in de toekomst van de moessonregens en dat er een interview in staat met een expert van minimaal vijf en maximaal tien vragen (mag een docent zijn). De krant moet tussen de 3 en max vijf pagina's zijn. Je mag kiezen of je de krant online maakt ( www.canva.com ) of op papier, vraag dan A3 papieren aan je docent.

© foto: National Geographic, 1984.


Opdracht

Speciale uitgave 'moesson krant' maken voor het blad National Geographic.

Lesdoel: de leerling kan de lezer van National Geographic informeren over de moessonregens nu én in de toekomst in een speciale krant uitgave.

Randvoorwaarden

De volgende informatie moet terugkomen in je opdracht:

.1. Wet van Buys Ballot (wind waait altijd van hoog naar laag). 

2. De ligging van de ITCZ zone in juli op land in India.

3. De invloed van het hogedrukgebied die op zee ligt (welke invloed heeft deze op de ITCZ zone?).

4. In vervolg op punt 3: het corioliseffect die ervoor zorgt dat de wind van het hogedrukgebied op zee van een afwijking naar links op Z.B. veranderd naar een afwijking naar rechts op N.B. wanneer deze de evenaar over gaat (kan zo veel water van zee meenemen naar het lagedrukgebied die in juli op land ligt in India: resultaat: moessonregens).