Denker | ITCZ opdracht

Beste 'denker', je ouders willen deze zomer op vakantie naar India. India is een opkomend land en heeft veel te bieden aan toeristen. Jij weet dat er in juli heftige moessonregens zijn, maar je ouders zijn niet overtuigd en willen toch gaan. Hoe kan jij ze overtuigen dat juli niet de beste tijd is om naar India op vakantie te gaan? Daar heb je feiten voor nodig, die jij in deze opdracht gaat verzamelen. Op basis van deze feiten schrijf je een brief (betoog) van 1 tot maximaal 2 A4 aan je ouders. Als bijlage zorg je dat de 'randvoorwaarden' visueel gemaakt worden, denk aan foto's/kaarten/tekening(en).

© foto: Jeremy Woodhouse/Getty Images  


Opdracht

Schrijf een brief (betoog) aan je ouders om ze te overtuigen niet op vakantie te gaan naar India tijdens de moessonregens.

Lesdoel: de leerling schrijft een betoog aan zijn ouders om deze te overtuigen dat het niet verstandig is om op vakantie naar India te gaan tijdens het seizoen van de moesson. 

Randvoorwaarden

De volgende informatie moet terugkomen in je opdracht:


1. Wet van Buys Ballot (wind waait altijd van hoog naar laag).

2. De ligging van de ITCZ zone in juli op land in India.

3. De invloed van het hogedrukgebied die op zee ligt (welke invloed heeft deze op de ITCZ?).

4. In vervolg op punt 3: het corioliseffect die ervoor zorgt dat de wind van het hogedrukgebied op zee van een afwijking naar links op Z.B. veranderd naar een afwijking naar rechts op N.B. wanneer deze de evenaar over gaat (kan zo veel water van zee meenemen naar het lagedrukgebied die in juli op land ligt in India: resultaat: moessonregens). 


Informatie die je kunt gebruiken

> Je aardrijkskunde boek 'Systeem aarde', H3, paragraaf 2 (blz 86 t/m 94).


> Je aantekeningen.


> Hoe schrijf ik een betoog?

Educatie en school (betoog), Opbouw betoog, tips voor leerlingen, vraag het je aardrijkskunde- of Nederlands docent.


> Reisblogs

Blog rondreis door india, interviews: reizigers over India, India bezoeken in het regenseizoen, beste reistijd voor India, Google zelf voor meer reisblogs of andere website's.


> Video's

wat zijn hoge- en lagedrukgebieden?, de Wet van Buys Ballot en het Corioliseffect, wat is de moesson?, Graaf Geo - ITCZ, ITCZ korte uitleg, RTL nieuws hevigste regenval in 14 jaar, RTL nieuws dorpen overspoelt. Kijk op YouTube voor meer.

> Internet

© foto: De Geo., Ligging ITCZ en winden in januari en juli, 2018